Reklama
 
Blog | Helena Kratzerová

Pokora (nejen novoroční)

Zatímco dříve narození byli Jiřím Wolkerem krmeni takříkajíc plnými lžícemi, dneska se příliš velké oblibě netěší. Mnohdy je opatřován hanlivými nálepkami proletářského básníka, jenž se nehodí do škatulky politické korektnosti a ideové správnosti. Odnášejí si to i díla, která dělají čest českému písemnictví. Třeba básnická miniatura Pokora, jež se sice při školometné výuce zapsala „svěžím“ výkladem, že se poeta touží stát trpaslíkem, ale ani tím její hlubší smysl a význam neutrpěl a nepozbyl platnosti. Trvalo mi to sice poměrně dlouho, ale na stará kolena jsem se dopracovala k poznání, že tato vlastnost není v běžném životě tak úplně k zahození.

Nezdravá sebedůvěra a přílišná subjektivní víra ve vlastní schopnosti zřejmě způsobily, že mě takříkajíc posedla „lidská pejcha“. Dokonce jsem se nekriticky domnívala, že zvládám písemný projev na poměrně obstojné úrovni. Možná i kvůli tomu, že mě po léta docela slušně živil. Myslím si, že bylo jedině správné, že jsem byla sražena z nadoblačných výšin na pevnou zem a zařazena tam, kam patřím, tedy mezi většinově podprůměrné autory.

Při troše snahy se mi snad podaří znovu najít pevnou půdu pod nohama. Hluboká introspekce mi umožní dospět k jediným správným závěrům a pojem pokora naplnit i skutky. Nejen v poslední den odcházejícího roku. Dá to dost práce, protože v podstatě degradující zařazení několika článků Mimo výběr třeba můžu nesprávně chápat jako jistý druh propagace své tvorby, ba dokonce také vyznamenání.  Ve sloupcích nejvyšší karmy a největší čtenosti totiž autoři figurují pouhý jeden jediný týden, zatímco mně byla dána šance vyskytovat se v mimovýběru po víceméně neomezenou dobu, a tak nesejít ani z očí, ani z mysli.

Vůči adminům žádnou přitom nevoli necítím, dělají pouze svou práci, limitovanou zaměřením listu. Naopak jsem jim vděčna, že mi ukázali, kam patřím. A vlastně mě přivedli k novoročnímu předsevzetí, jež se mi zřejmě podaří dodržet. (Na rozdíl od marných snah přestat s kouřením.) Konkrétně: vlastní psaní omezím na minimum, o to intenzivněji se pak věnuji diskusím pod příspěvky jiných blogerů. Zdá se mi totiž, že se na ně nehledí tak rigorózně a nesoudí se příliš přísným metrem. Navíc, jak je všeobecně známo, nejzapálenější „debatologové“ a kritici se rekrutují právě z těch, kteří v daném oboru žalostně selhali. A šanci tudíž mají i outsideři, kteří bohužel včas nepochopili, že i názorová pluralita má své hranice, jež nelze beztrestně překročit.

Reklama